L-V: 08:00-17:00
S-D: 08:00-12:00 si 13:00-17:00
Telefon: 021 9193 (numar cu tarif normal)
vanzari@preturipentrutine.ro
169 magazine in Romania, Bulgaria si Republica Moldova Peste 6.000.000 de clienti multumiti

Actiuni umanitare

 

Misiune

"A fi responsabil si a te comporta intr-o maniera etica nu costa nimic.” Emmanuel Perakis
Pentru noi, ca intreprindere comerciala, a fi responsabil inseamna, in primul rand, a da ceva inapoi comunitatii in care activam. Credem in puterea educatiei si in capacitatea fiecaruia dintre noi de a schimba destine. Ne dorim un viitor mai bun pentru copiii si tinerii din Romania si sustinem dezvoltarea unei societati bazate pe cunoastere, inovare si solidaritate. Privind pe termen lung, realizam ca ceea ce oferim este ceea ce vom primi. Vrem sa oferim incredere si sa investim in proiecte durabile.
Obiective ale strategiei PPT de Responsabilitate Sociala: 

    - Sustinerea actorilor (persoane fizice, personal angajat, asociatii, fundatii, institutii) implicati profesional si afectiv in pregatirea si integrarea copiilor si tinerilor aflati in dificultate, risc sau situatie de abandon, risc sau situatie de excluziune sau marginalizare sociala, scolara si profesionala;
    - Sustinerea tinerilor aflati in situatii de risc sau foarte dificile;
    - Sustinerea copiilor si tinerilor cu rezultate deosebite la invatatura;
    - Sustinerea copiilor si tinerilor proveniti din medii defavorizate;
    - Sustinerea copiilor si tinerilor cu deficiente;
    - Sustinerea dezvoltarii educative si profesionale a copiilor si tinerilor defavorizati.
 

Proiecte

   
 1. Centrul de plasament Plopeni - aprilie 2013
 

Tip sponsorizare: in produse

Obiective sponsorizare:
 initierea unei colaborari pe termen lung cu respectivul centru, sustinerea personalului implicat si activ in actiunea de pregatire si integrare a copiilor,acoperirea unor nevoi de baza pentru acesti copii (imbracaminte, incaltaminte, igiena).

Descriere: La Plopeni ne-a impresionat domnul director cu care am stat de vorba, aratand o deosebita implicare profesionala, afectiva si chiar financiara fata de copii. Ne-a vorbitdespre dificultatile lor, printre care si faptul ca hainele pe care le primesc sunt de proasta calitate, scumpe si distribuite la intervale prea mari. Astfel, am decis sa facem mai intaiaceasta sponsorizare in hainute si incaltaminte pentru copii.
 
 
Am tinut in continuare legatura cu acest centru si a existat o incercare de integrare in munca a trei dintre tinerii de acolo, insa nu s-a reusit, acestia hotarand sa se intoarca. Afost una dintre primele experiente care ne-au demonstrat ca e nevoie de o pregatire a lor pentru integrarea socio-profesionala mult mai timpurie.
 
Am primit, de asemenea, din partea centrului tablouri facute de copii, impreuna cu intructorii lor, pe care le-am expus la sediul nostru si care au fost cumparate, banii fiind utilizatipentru achizitia unor produse pe care si le doreau sau de care aveau nevoie copiii.
    2. Asociatia Copiilor cu Handicap Fizic din Romania - iulie 2013

Tip sponsorizare: in bani
 
Obiective sponsorizare: sustinerea unui proiect cu traditie si cu multi beneficiari (100), aflati intr-un grad ridicat de dificultate
 
Descriere: De la aceasta asociatie am primit o scrisoare de solicitare a unei sponsorizari, am luat legatura cu ei si i-am vizitat la sediul din Bucuresti, unde am discutat cudirectorul. Din discutie am inteles ca e vorba de un proiect cu traditie de peste 10 ani, constand in organizarea unor tabere anuale la munte si la mare pentru copiii cu handicapfizic, proveniti din mediul rural si din familii monoparentale. 
 
Am considerat ca este vorba de beneficiari in situatii foarte dificile, pentru care acest ajutor ar fi insemnat multa bucurie, dar si dezvoltarea abilitatilor de socializare si integrare.    3. Centrul de Plasament „Elena Doamna” Botosani – august 2013

 
Tip sponsorizare: in produse (haine, incaltaminte, rechizite
 
Obiective sponsorizare: mentinerea si consolidarea unei relatii de colaborare profesionala, sustinerea dezvoltarii si integrarii copiilor si tinerilor in societate si in munca.
 
Descriere: „Elena Doamna” este centrul cu care am colaborat cel mai mult de-a lungul timpului, inca dinainte de crearea fundatiei. Am incercat sa-i sprijinim cu sponsorizari, dar siprin integrarea in munca a tinerilor aflati pe punctul de a iesi din sistem.
 
La inceperea scolii, am considerat ca aceste produse le sunt de un real folos.

    
   4. Proiectul "O sansa copiilor de la tara” - august 2013

 

Tip sponsorizare: in bani

 
Obiective sponsorizare: sustinerea unei activitati de socializare pentru copiii din mediul rural

 
Descriere: Proiectul „O sansa copiilor de la tara” apartine Asociatiei Romane a Profesionistilor Mass Media si sustine educatia si dezvoltarea copiilor din mediul rural, a celor curezultate deosebite la invatatura, dar lipsiti de posibilitati si izolati in satul lor, cat si a celor din mediul rural cu disabilitati, crescuti cel mai adesea doar de mama. Campania „Oşansă copiilor de la ţară” nu are ca scop doar ajutarea micuţilor aflaţi în nevoi, într-un mediu cu multe lipsuri cultural-educaţionale, ci şi de a-i învăţa să-şi descopere abilităţimenite să se transforme în meserii. In acest sens, Asociatia organizeaza an de an , alaturi de alte proiecte, o tabara pentru acesti copii care nu au vazut niciodata marea saumuntele sau nici macar nu au iesit din satul lor. Este, poate, un proiect mic, insa bucuria lor e mare. Costul total pentru un copil este de 400 de lei (Asociatia asigura transportul sicei de la pensiuni le mai fac unele reduceri).


 
    
    5. Eco-Habitat - septembrie 2013

Tip sponsorizare: in bani 
 
Obiective: sustinerea unei activitati de educare sustenabila si eficientizare a costurilor în domeniul locuinţelor, sustinerea unui caz social prin asigurarea unei locuinte pentru ofamilie foarte saraca, care, astfel, ar putea iesi din impas.
Descriere: Asociatia Eco-Habitat isi propune sa promoveze responsbilitatea si sustenabilitatea in domeniul locuintelor, propunand ca solutie alternativa locuintelor clasice, casa dinbaloti de paie, un concept vechi, traditional romanesc, ecologic, ieftin, durabil si eficient. Casa, construita la Cirligu Mare, la 100 de km de Bucuresti, va fi o casa sociala si va fidonata parohiei Glodeanu-Carlig. Aceasta va adaposti pe rand diferite familii aflate in necaz (sau in situatii dificile) pana cand acestea isi vor putea remedia situatia. Prima familiecare va sta in aceasta casa va fi familia Petre, o familie cu doi copii, care locuieste momentan intr-o anexa a unei gospodarii din care se mai poate folosi tinda (acum locul de gatit)si o camera de 6mp in care dorm laolalta toti membrii familiei. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Asociatiei: 
 
 
 

 
 
 
    6. Biblioteca Vie - Proiect al Fundatiei Prieteni Pentru Tine - in desfasurare
 

Concept
 
 
Biblioteca Vie este un proiect adresat tinerilor din centrele de plasament si tinerilor din mediul rural si consta in organizarea unor intalniri, jocuri interactive, conferinte sispectacole caritabile. Intalnirile se vor derula in centrele de plasament, in scoli generale si licee. Specialistii din proiectul nostru vor raspunde intrebarilor, stabilind o comunicaredirecta cu tinerii. Un rol important vor avea si voluntarii proiectului, care prin participare consultativa in rolul lor de mentori, vor stabili legaturi cu subiectii.
 
Scop:
 
 
Motivarea si orientarea copiilor si tinerilor din centrele de plasament si din mediul rural in privinta studiilor si a viitoarei profesii prin oferirea unor modele de reusita. Prin implicareanoastra si a societatii, prin atragerea cat mai multor voluntari adolescenti in actiunile noastre, acest demers doreste sa devina o forma de educatie.

 
Obiective:
 
 
    - incurajarea continuarii cu seriozitate a studiilor de catre copiii si tinerii din centre;
    - descoperirea abilitatilor, inclinatiilor si dorintelor fiecarui copil/tanar cu privire la alegerea unei profesii;
    - punerea bazelor unor relatii de mentorat intre specialisti si tinerii din centre;
    - spectacole cu scop caritabil in care ne vom promova campania.
 
 
Activitati:

    - contactare centre plasament/de zi – stabilirea numarului de copii care vor participa, identificarea nevoilor si dorintelor lor specifice;
    - stabilirea unei date si a unei locatii;
    - contactare invitati;
    - stabilirea unei perioade de confirmare participare;
    - organizare intalnire (biblioteca vie) – aranjarea salii, discursul introductiv, prezentarea invitatilor, stabilirea ordinii discutiilor cu invitatii.

 
Invitati
 
 
Invitatii nostri vor fi specialisti in diverse domenii (in functie si de interesele si dorintele copiilor), reprezentanti ai diferitelor meserii, persoane care au reusit sa realizeze ceva saucare sunt buni in ceea ce fac si care doresc sa ofere copiilor ceva din experienta lor, sa-i indrume si chiar sa-i ajute in parcursul lor educational si profesional.

De asemenea, ne propunem ca printre invitati sa existe si elevi, studenti, tineri care, cu entuziasmul si energia lor sa-i ajute sa se deschida catre comunicare si, de ce nu, care saimpartaseasca din activitatea lor educationala.
 
 
Invitatii speciali vor fi tineri proveniti din centre de plasament sau din mediul rural care au reusit sa se integreze socio-profesional si care pot fi exemple vii pentru noile generatii.
 

    7. Burse studentesti

Sustinem cu burse lunare cinci tineri care, in ciuda dificultatilor vietii din centrul de plasament, au reusit sa intre la facultate si au ambitia de a termina studiile si de a lucra indomeniu. Sunt frumosi, entuziasti si recunoscatori pentru sansa lor, dar, mai ales, constituie un exemplu, o lectie de viata, pentru alti tineri ca ei si nu numai. De la statul romanprimesc lunar 200 de lei, prea putini bani pentru a trai decent si a invata bine..

Pe langa burse, oferim constant laptop-uri, materiale de studiu, echipamente, plata unor cursuri si alte lucruri necesare pentru studentii din centre de plasament.

Cititi aici povestile a patru dintre ei: 

Pe langa burse, oferim constant laptop-uri, materiale de studiu, echipamente, plata unor cursuri si alte lucruri necesare pentru mai multi studenti proveniti din centre deplasament.

 
  8. Centrul de Plasament „Elena Doamna” Botosani – noiembrie 2013

Tip sponsorizare:
 in produse (laptop-uri, proiector, flipchart)

Obiective: imbunatatirea performantelor scolare, reducerea absenteismului, cresterea gradului de atractivitate al activitatilor eductive si a participarii la actiunile colective

Descriere: Centrul nu era dotat cu nici un calculator, directorul si psihologul aducand de acasa PC-urile personale pentru a lucra, iar copiii neavand nici unul. Astfel, am decis sadotam centrul cu 4 laptop-uri, la care accesul sa fie limitat la scopul educativ al activitatii din centru. Proiectorul va fi folosit pentru serile de film, dar si pentru prezentari si cursuricare vor fi organizate in centru. Flipchart-ul va ajuta psihologul centrului sa explice mai bine anumite notiuni la terapia de grup care se face in centru, precum si la predareadiverselor cursuri care se vor realiza.

  9. Centrele de Plasament Elena Doamna, Prietenia, Sf. Mina, Micul Print, Ciresarii  Botosani – octombrie - noiembrie - decembrie 2013

Tip sponsorizare: 
in produse (laptop-uri, haine, incaltaminte, jucarii, rechizite, produse de igiena, paturi, lenjerii)

Obiective: sustinerea dezvoltarii educationale si integrarii sociale a copiilor si tinerilor din centrele de plasament 

Descriere: In apropierea sezonului rece, dar si a Sarbatorilor, hainutele, incaltamintea, rechizitele, paturile si produsele de igiena au prins foarte bine copiilor, iar jucariile i-auincantat pe cei mici. Laptop-urile sunt de asemenea o mare bucurie si un ajutor pentru copiii mai mari in pregatirea proiectelor scolare. 

   10. Proiectul Absolvent - Fundatia Cote Iasi - in desfasurare

Tip sponsorizare: in bani

Scopul proiectului: 
Integrarea socială și profesională a tinerilor proveniți din centrele de plasamanet.

Proiectul este implementat de Fundatia Cote Iasi, cu sprijinul nostru. 
 
Obiective Generale: 

- sa sprijne integrarea sociala si profesionala a tinerilor absolventi;
- sa ajute tinerii in achizitionarea/deprinderea abilitatilor de viata importante, care le vor permite sa traiasca independent;
- sa reduca riscul deviantei sociale la care tinerii sunt expusi;
- sa reduca nivelul de stres cauzat tinerilor de dezinstitutionalizare;
- sa schimbe imaginea in cadrul comunitatii a copiilor si tinerilor proveniti din centrele de plasament (prin contact constant cu media, cu angajatori si colegii de munca, cuvecinii lor, etc.).
 
 
 
Principalele activitati desfasurate: 
- Selecția beneficiarilor
- Evaluarea nevoilor beneficiarilor
- Activități pentru dezvoltarea abilităților de viață independenta
- Consiliere psihologică și suport emoțional
- Activități de socializare și petrecere creativă a timpului liber (cu implicarea voluntarilor din comunitate)
-  Asistență și acompaniament în căutarea unui loc de muncă
-  Monitorizare si mediere la locul de munca
- Asistență și acompaniament în căutarea unei gazda
- Mediere in relatia cu gazda
- Susținere materială și financiară (rezidență în apartamentul Fundației, acoperirea nevoilor de bază pentru 5 luni, plata gazdei pentru 3 luni, transport, analize medicale,echipamente, haine, vesela etc.- acestea sunt prezentata detaliat în bugetul proiectului).
 
Principalele etape ale programului de integrare:

- Tinerii selectați în proiect vor beneficia de rezidență în apartamentul Fundatiei în primele 4 luni ale proiectului când li se vor acoperi și toate nevoile de baza (alimente,igiena etc.)
-  Prima lună va fi dedicată perioadei de adaptare și evaluare, si activitatilor de dezvoltare a abilitatilor
- Incepand cu luna a doua va incepe efectiv partea de cautare a locului de munca, urmarindu-se obtinerea unui loc de munca cel târziu pâna la finalul lunii a patra.Activitatile - de dezvoltare a abilitatilor vor continua si in aceasta perioadă 
- In luna a 5-a se va realiza mutarea la o gazdă în oraș. Vor fi sprijiniți cu plata gazdei pentru o perioadă de trei luni (perioada poate fi mai mare sau mică în funcție decomportametul și progresul acestora în proiect până în luna a 5-a).
- Activitățile de mediere și monitorizrare,la locul de muncă și la gazdă, de consiliere și suport emoțional vor continua până în luna a 12-a, ultima lună de proiect. Adesea înaceastă perioadă sunt sprijiniți pentru căutarea unui nou loc de muncă sau a unei noi gazde.
 
 
Numărul de beneficiari și preluarea acestora în proiect
 
 
Proiectul Absolvent este un proiect multi-anual. El își propune anual susținerea a 8 tineri care părăsesc centrele de plasament. Perioadele când aceștia părăsesc centrele, în funcțiede luna când finalizează studiile sunt toamna și primăvara. Fundația COTE va pune la dispoziție pentru proiect un apartament cu două camere, o bucătărie și o baie. În Apartament vor fi cazați câte patru tineri. Cei 4 tineri care sunt preluați toamna se vor muta la gazdă până în primăvară când vor fi preluați următorii patru beneficiari. Aceștia vorfi deja mutați și ei la rândul lor în toamnă când vor putea fi preluați alți patru beneficiari. Astfel, proiectul multi-anual Absolvent va avea mereu câte 8 beneficiari: patru cazați înapartametul Fundației, și 4 în monitorizare la gazdă.
 

  11. ShoeBox - decembrie 2013
  
30 de banale cutii de pantofi s-au transformat in frumoase cadouri pentru copiii Centrului de Zi din Botosani. Umplute cu jucarii, carti, hainute, dulciuri si fructe de catre angajatiiPPT si nu numai, care au dorit, astfel, sa joace rolul lui Mos Craciun, cutiile au plecat catre Botosani, unde, cu siguranta, vor aduce multa bucurie pe chipurile si in sufletelelemicutilor cu care Mosul nu a fost mereu la fel de darnic. Multumim mult tuturor celor care au contribuit la aceasta actiune!


  12. Copiii nevazatori de la Neghinita l-au primit pe Mos Craciun

Mos Craciun exista! Copiii nevazatori de la Centrul de Primire si Gazduire "Neghinita" din Bucuresti i-au simtit prezenta calda, i-au ascultat glasul bland si au primit de la elcadourile indelung asteptate. L-au chemat cu totii intr-un glas si, in strigate de bucurie, Mosul a venit incarcat cu daruri.

A fost o seara magica, in acorduri de colinde cantate minunat de micuti special pentru Mosul cel darnic, cu poezii recitate din tot sufletul si, mai ales, cu multe, multe emotii.

Rand pe rand, copiii au primit de la Mos Craciun si ajutoarele lui de la compania S.C. Preturi Pentru Tine S.R.L cadouri constand in mp3 playere, dulciuri si fructe. Plini de emotie,au urcat pe genunchii Mosului, i-au soptit ca au fost "cumintei", l-au imbratisat si l-au rugat sa mai vina pe la ei. Apoi, nerebdatori, au pipait cadourile, au testat mp3 playerele siau gustat dulciurile.

I-am lasat fericiti, inca preocupati de desfacerea cadourilor, si, bineinteles, vom reveni la ei, pentru ca, odata ajuns la Neghinita, iti doresti sa tot revii. Sunt atat de afectuosi, desenini si de plini de viata, incat nu ai cum sa nu vrei sa-i revezi. Si chiar daca ei nu te vad, se bucura de orice "musafir" care le trece pragul si te cuceresc iremediabil. Iar tu, odatace i-ai cunoscut, inveti sa privesti viata si problemele ei cu aceeasi seninatate si sa apreciezi micile bucurii la fel ca ei, care, desi lipsiti de un dar de nepretuit, imbratiseaza tot ceeace viata le ofera.

Sunt copii care isi doresc sa primeasca de Craciun tablete de ultima generatie sau telefoane ultra-performante, copii care stramba din nas la clasicele portocale sau care au uitat sapriveasca pe geam ninsoarea. Copiii de la Neghinita se bucura de orice, nu cer si nu asteapta, dar ofera enorm de multa dragoste si o lectie pentru noi toti.   13.  Asezamantul "Sfintii Arhangheli" Slobozia - decembrie 2013
 
Tip sponsorizare: in bani
Obiective: sprijinirea achizitionarii de combustibil pentru iarna, sprijinirea proiectului Ferma Sociala pentru Centrul Sfintii Arhangheli
Descriere: Centrul, in care locuiesc 40 de persoane, 32 de copii si 9 mame, aflate in dificultate, in special victime ale violentei domestice, avea nevoie de cca. 15 tone de brichiti delemn pentru a asigura caldura in perioada iernii, motiv pentru care am decis sa ii sprijinim cu o parte din suma necesara.
Proiectul Ferma Sociala, apartinand Asociatiei Pro Vita, are ca scop imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor centrului, dar si a persoanelor din sat aflate in situatii de risc, urmarindtotodata autogospodarirea si autofinantarea partiala a centrului. Persoanele gazduite in centru si apte de munca nu au sanse de angajare pe plan local, iar asezamantul are unspatiu si 7 vaci de la care se poate porni proiectul fermei.

http://valeaparului.ro/provita-giurgiu-sf-arhangheli-slobozia-pr-valentin-stefan/

 

  14. Centrul de Zi "Casa Sf. Iosif" Bucuresti - decembrie 2013

 
Tip sponsorizare: in bani
Obiective: Sprijinirea cheltuielilor curente ale centrului (pentru utilitati, hrana, materiale sanitare si materiale didactice)
Descriere: Centrul de Zi “Casa Sf. Iosif” reprezinta o forma de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a caror venituri sunt insuficiente pentru acoperireanevoilor minime, spatiul de locuit si conditiile de igiena fiind necorespunzatoare cresterii si ingrijirii copiilor.
Fundatia “Viitor pentru Copiii Romaniei” asigura, prin centrul de zi, asistenta si protectie sociala, asistenta psihologica, consiliere familiala, asistenta si ingrijire medicala, educatieprescolara si scolara timp de 5 zile pe saptamana intre orele 07:30-18:30, trei mese si doua gustari zilnic pentru un numar de 60 de copii ce provin din familii defavorizate si marginalizate.
Toate acestea presupun cheltuieli lunare mari, pentru care sprijinul financiar este oricand binevenit.

 

  15. Centrul de Primire in Regim de Urgenta Iasi, Centrul de Excelenta Bucium Iasi, Complexul de Servicii Comunitare Bucium Iasi - decembrie 2013

Tip sponsorizare: in bani si produse 

Obiective: Renovarea si dotarea camerei de primire a Centrului de Primire in Regim de Urgenta, apartinand Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, undesunt gazduiti copiii care au suferit diverse abuzuri si au fost luati din familie. 

Achizitionarea de materiale didactice pentru copiii si tinerii din Centrul de Excelenta Bucium Iasi.

Dotarea Complexului de Servicii Comunitare Bucium cu laptop-uri si imprimante, necesare pentru desfasurarea unui Cerc de Calculatoare. 

Descriere: Camera Centrului de Primire in Regim de Urgenta a devenit un spatiu multifunctional de joaca, de interactiune cu voluntarii si de activitati diverse care sa le aline putinsuferinta. Strangerea de fonduri a fost realizata de Asociatia Speranta Pentru Ingerasi 

S-a reușit amenajarea unei camere de joacă în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență și Copiii Străzii, precum și modernizarea dormitoarelor cu perdele, mochetă,dulapuri , mese cu scaune, și amenajarea unei camere pentru discuțiile copiilor cu familia.


Copii si tinerii de la Centrul de Excelenta Bucium au un coeficient de inteligenta peste medie si rezultate foarte bune la invatatura, insa provin din familii defavorizate saudezorganizate. Ei urmeaza scoli, licee sau facultati din Iasi si sunt gazduiti in centru. Au nevoie de carti, materiale didactice si produse de birotica, pe care nu-si permit sa lecumpere.

In cadrul Centrului Bucium functiona un Cerc de Calculatoare, condus de un profesor de informatica. Insa activitatea Cercului se desfasura cu dificultate din cauza calculatoarelorvechi. In plus, copiii si tinerii aveau nevoie de imprimante pentru a lista referatele si proiectele scolare. Pentru ei am achizitionat 20 de laptopuri si 5 imprimante, care au ajuns laei cu multa bucurie chiar de Craciun, prin intermediul Asociatiei Speranta Pentru Ingerasi Iasi.


http://www.bzi.ro/camera-de-joaca-plina-de-surprize-pentru-copiii-care-ajung-la-protectia-copilului-iasi-foto-422984 

  16. Bucataria vesela  

 

 In cadrul atelierului denumit Bucataria Vesela copiii din centrele de plasament vor invata sa gateasca diferite feluri de mancare si sa opteze pentru o alimentatie sanatoasa. Oprima acţiune va fi reprezentata de o discuţie asupra importantei alimentatiei sanatoase. A doua actiune va fi reprezentata de mersul la cumparaturi, in care copiii, insostiti devoluntari, vor invata cum se face o lista, un buget si cum se aleg produsele. Cea de-a treia parte a proiectului va fi data de pregatirea catorva feluri de mancare de catre copii, cuajutorul voluntarilor si personalului centrului si in prezenta unui bucatar profesionist.
In cea de-a doua luna a proiectului va avea loc un concurs de gatit intre micii bucatari, incheiat cu premii surpriza.

Mai multe detalii si imagini aici:

 http://fundatiappt.ro/publ/bucataria_vesela/1-1-0-22  https://www.facebook.com/media/set/?

 set=a.585134291572442.1073741836.490484857704053&type=1

 
   17. Ioan, un nume de luptator - martie - mai 2014

Ioan, sau Ionut, cum ii spun prietenii, este un baiat micut, dar puternic. Sta in centrul Elena Doamna din Botosani, merge la scoala, unde obtine rezultate bune, dar si laantrenamentele pentru lupte greco-romane, sportul pe care il iubeste cel mai mult. Merge la concursuri nationale si obtine rezultate tot mai bune. Pentru ca nu i se asiguraechipamentul special, i-am cumparat noi ce a avut nevoie, astfel incat sa fie si el complet echipat la concursuri si antrenamente. Ingrijorat fiind din cauza staturii mai scunde, l-amajutat sa faca si o serie de analize pentru a descoperi care este problema. Analizele au iesit bune, iar doctorul i-a spus ca problemele de crestere pot fi influentate si de sportul pecare il practica. Desi acest lucru l-a intristat, el e hotarat sa faca in continuare ceea ce iubeste. Sa speram ca va ajunge un mare sportiv.


   18. Iepurasul de Pasti - aprilie 2014

Iepurasul de Pasti a adus tinute noi copiilor din trei centre de plasament din Botosani, dar si alte lucruri necesare centrelor: perne, router si cablu internet si TV, memoriisuplimentare pentru calculatoare, dar si produse de igiena. De asemenea 6 fete au fost sustinute cu plata taxelor scolare pentru Scoala de Cooperatie din Botosani, respectiv oscoala postliceala din Iasi si un laptop pentru o studenta silitoare de la Centrul Subcetate din Harghita.

Studentii din Iasi au primit si ei ce au avut mai mare nevoie: ochelari de vedere, carti pentru licenta, plata scolii de soferi. Un baietel din Iasi, mare jucator de sah, si-a dorit saparticipe la campionatul national pentru junori. Prin intermediul Asociatiei Speranta Pentru Ingerasi, l-am ajutat cu plata tuturor taxelor. In urma campionatului, s-a clasat pelocul 4.

Asadar, Iepurasul a fost generos anul acesta cu cei pe la care nu a trecut atat de bogat an de an.   19. Reamenajarea gradinii Centrului de Plasament "Elena Doamna" Botosani - aprilie-mai 2014

Primavara totul ar trebui sa fie verde si frumos, insa micuta gradina a Centrului de Plasament "Elena Doamna" din Botosani era trista si lipsita de culoare indiferent de anotimp.Ne-am decis sa o readucem la viata plantand copacei, flori si zmeura, care sa inveseleasca putin atmosfera.

Cu mic, cu mare, copiii s-au pus pe treaba si, intre doua reprize de ploaie, au inceput marea transformare a gradinitei, pe care vor invata sa o si ingrijeasca. Rotile mari de cauciuccare zaceau acolo de foarte mult timp fara nici un rost au fost scoase si a fost replantat gardul viu. Ploaia ne-a fost, totusi, de ajutor, grabind aparitia gazonului verde-crud.

La cererea copiilor, am decis sa plantam si un colt de zmeura, pentru a culege si ceva roade.
Multumim magazinului Praktiker Botosani pentru varul lavabil si Asociatiei B-Right Media pentru ajutor.   
    20. 1 iunie - Ziua tuturor copiilor - 2014
 
De 1 iunie, baietii de la centrul Elena Doamna Botosani, dar si copiii de la centrul Pinochio, tot din Botosani, au primit jocuri care mai de care (sah, table, rummy, Nu te suparafrate, Scrabble, Monopoly, Cocotaki, Puzzle-uri), precum si mingi, palete de tenis, badminton si ping-pong, toate pentru o vacanta de vara mai putin plictisitoare. Si copiii de laCentrul de Zi din Botosani au primit cadouri cu ocazia Zilei tuturor copiilor. Chiar cu o zi inainte de 1 iunie a fost finalizata si Camera de Joaca din cadrul Complexului de ServiciiComunitare Bucium Iasi de catre Asociatia Speranta pentru Ingerasi, cu sprijinul nostru. Imagini in clipurile de mai jos si pe pagina de facebook: 
 
 
 
(incepand cu min. 48:45) 

 
21. Actiuni in centre 2014

Pe timpul vacantei am organizat diverse activitati socio-educative, sub forma unor concursuri de baschet, tenis, badminton, tenis de masa, sah, table, Nu te supara frate,cultura generala. Castigatorii au primit mici premii si diplome, dar toata lumea s-a simtit bine. Cei mai buni la invatatura in anul scolar 2013-2014 au fost de asemeneapremiati. Totodata, copiii si-au exprimat viziunea asupra drogurilor prin desen, au invatat cum sa acorde primul ajutor, au ajutat copiii din centrele speciale si au petrecut o zi la pescuit.

 

 

 


22. Excursie la mare 2014

Copiii din centrele de plasament din Botosani au avut parte de mult-asteptata tabara la mare, organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia CopiluluiBotosani. Noi i-am sprijinit cu plata transportului copiilor catre mare si inapoi. Bucuria copiilor se citeste in imaginile de mai jos.
23. Vizite acasa 2014


Cativa copii de la centrele de plasament din Botosani au mers, unii pentru prima data, in vizita la rude. Intalnirile au fost cu adevarat emotionante. Au curs lacrimi de bucurie lainceput, iar despartirile au fost grele,  insa legatura cu familia ramane o componenta importanta in dezvoltarea copiilor. 

24. Noul an scolar 2014

Copiii din sapte centre de plasament ale judetului Botosani au primit din partea noastra pachete cu toate rechizitele necesare la debutul noului an scolar, precum si hainutenoi. Sa le uram mult succes si note mari!

25. Burse studentesti 2014

Anul acesta numarul bursierilor nostri din centre a crescut la 29! Ei vor primi, pe langa bursa lunara, materiale necesare studiului (carti, echipamente etc.). Le uram bun venitin program si mult succes in anul universitar ce tocmai a inceput!

 

    26. Aniversari


  Pornind de la credinta ca orice copil merita o aniversare adevarata, anul acesta, o data pe luna, i-am sarbatorit pe baietii Centrului de Plasament "Elena Domana" Botosani,  nascuti in acea luna. Multi nu mai avusesera parte niciodata de o aniversare adevarata, astfel ca bucuria a fost foarte mare. Fiecare sarbatorit a primit un tort personalizat.    

    
   27. A venit Mosul!

Anul acesta Mosul a venit mai devreme si a adus multe daruri copiilor de la Centrul Social de Zi pentru Copii Aflati in Situatie de Risc Social Botosani. Ghetute si hainute groase aufost scoase din desaga Mosului si impartite celor 24 de copii beneficiari ai centrului. De o surpriza frumoasa am avut si noi parte, copiii pregatindu-ne un colind si un mesaj demultumire.

 Apoi Mosul a ajuns si la CSC Bucium din Iasi, cu bluzite si ghetute, aducand multa bucurie si copiilor de acolo.


    28. ShoeBox 2014

Cadourile facute din suflet sunt mai mult decat un zambet pe fetele copiilor, ele ne invata despre daruirea neconditionata. Anul acesta cadourile se indreapta catre Centrul de ZiSfanta Marina, din Iasi, unde speram sa aduca multa bucurie si un strop de speranta.
 

      29. Renovarea Centrului "Pinnochio" Botosani

In prag de sarbatoare, am sustinut renovarea noului sediu al centrului "Pinnochio" Botosani, pentru ca beneficiarii sa poata intampina sarbatorile intr-un mediu mai placut. Ne-aajutat mult si Asociatia Happy Botosani, mereu aproape de copiii din centre.

   
    30. Reamenajarea Complexului de Servicii Tip Rezidential Micul Print Botosani - martie 2015

Beneficiarii Complexului Micul Print Botosani au intampinat primavara intr-un cadru mai primitor. Alaturi de Asociatia Happy Botosani am reamenajat camerele copiilor, salile demese si spatiile de joaca din interiorul centrului. Am achizitionat mobilier mult mai potrivit copiilor, astfel incat fiecare sa aiba propriul dulapior sau birou, la nivelul lor, inlocuindmobilierul vechi, greu accesibil celor mici.

Ne dorim sa continuam actiunea cu pictarea peretilor pentru o atmosfera mai vesela si amenajarea unui spatiu de joaca in curtea centrului, astfel incat micutii sa se poata juca s si in aer liber.

 

   31. Reamenajarea Centrului Maternal Iasi - aprilie 2015

Cu ajutorul Asociatiei Speranta Pentru Ingerasi Iasi am reusit sa reamenajam si Centrul Maternal din Iasi, reconditionand mobilierul vechi si inlocuind electrocasnicele iesite din uz.Camerele de zi au fost si ele adaptate nevoilor mamicilor si copiilor, fiind cumparate covoare noi, pentru ca celor mici sa nu le fie frig, si mobilier modern, potrivit unei incaperi incare beneficiarii petrec mult timp. Astfel, mamicile si copilasii gazduiti in cadrul acestui centru vor putea intampina sarbatorile intr-un cadru mai placut si mai comod. 

 
    32. Paturi noi pentru Centrul de plasament Targu Frumos - aprilie 2015 

In apropierea sarbatorilor pascale au fost cumparate 35 de paturi noi pentru copiii Centrului de plasament din Targu Frumos. Paturile vechi, din metal, au fost inlocuite cu unele din lemn, mult mai confortabile. Multumim Asociatiei Speranta pentru Ingerasi Iasi pentru ca a facut posibila aceasta actiune!
     
33. Excursie de Ziua Copilului 2015

Beneficiarii centrelor din Dorohoi au primit cadou de Ziua Copilului o excursie in Bucovina. Au vizitat manastirile, Gradina Zoologica si salina de la Cacica, iar atmosfera a fost una cat se poate de vesela. Ne bucuram si noi ca le-am putut oferi aceste clipe de relaxare.
    34. Ateliere de olarit si pictura in Complexul de Servicii Comunitare Bucium Iasi

Complexul de Servicii Comunitare Bucium Iasi gazduieste peste 80 de copii si beneficiaza de mai multe spatii care, insa, neamenajate, nu puteau fi utilizate de catre copii. In cadrul Complexului, doi dintre educatori au specializari in olarit, respectiv pictura si astfel a venit ideea transformarii a doua camere in ateliere de olarit si pictura. In aceste spatii copiii pot acum desfasura activitati recreative si, totodata, educative mai ales pe timp de vreme rea, cand joaca afara nu e posibila. De asemenea, cu ajutorul celor doi educatori, ei pot dezvolta un talent in aceste doua domenii, daca dau dovada de abilitatile necesare si de pasiune. Multumim pentru colaborarea in amenajarea acestor ateliere Asociatiei Speranta Pentru Ingerasi Iasi.

 
     35. Excursie pentru copiii din centrul Elena Doamna Botosani

In luna iulie beneficiarii centrului de plasament Elena Doamna Botosani au avut parte de o minunata surpriza: o excursie la Mosia Cai de Vis de la Varfu Campului, un loc de vis, unde au invatat echitatie, au facut un foc de tabara, au fost in excursie cu microbuzul mosiei la principalele atractii turistice ale zonei...o adevarata vacanta all inclusiv (3 mese pe zi) prima de acest gen pentru acesti copilasi abandonati de parinti si ingrijiti de stat. Multumim Asociatiei Happy Botosani si Faby Trans Botosani!
     36. Haine si incaltaminte pentru baietii de la C.P. Elena Doamna Botosani

Centrul de Plasament "Elena Doamna" din Botosani a fost desfiintat, iar baietii au fost mutati la Complexele de apartamente de la Dorohoi. Schimbarea nu a fost usoara pentru ei si una dintre temeri era aceea ca acolo vor fi uitati de cei care i-au ajutat pana acum. Impreuna cu prietenii nostri de la Asociatia Happy Botosani, fosta doamna directoare si psihologul de la Elena Doamna le-am aratat ca nu este asa si i-am surprins cu o vizita, insotita de cadouri utile: haine si incaltaminte. Vizita s-a incheiat cu zambete si cu promisiunea ca vom continua sa ii sprijinim ca si pana acum.


   37. Bursele PPT

Oferim anual un numar de pana la 40 de burse pentru studentii care provin din centrele de plasament sau din medii defavorizate. Prezentam mai jos cateva testimoniale scrise de actualii bursieri.

 

"Buna ziua! Ma numesc Adina-Diana, sunt studenta in anul II la Medicina Generala si sunt bursiera PPT din 2014. Ma adresez acum cu drag si cu respect unor oameni care poate ca nu sunt constienti inca de cat de mult au venit in sprijinul meu. Am reusit sa-mi achizitionez materiale care mi-au folosit la facultate, precum scheletul, atlasul de anatomie, dosare, cursuri xeroxate, carti de fiziologie, iar enumerarea poate continua pe vreo 10 pagini. Un mare avantaj este ca acesti banuti intra cel mai repede in cont si ma ajuta si la achizitionarea materialelor de curatenie pentru camin si chiar si la cumpararea unor articole de imbracaminte care sunt uneori mai mult decat necesare la inceputul fiecarui an universitar. Va multumesc din suflet si sper ca intr-o buna zi sa pot oferi si eu la randul meu, unor oameni nevoiasi, la fel de mult sau poate chiar mai mult: dar din dar se face rai. Sper ca voi demonstra ca merit aceasta bursa!"


"Din punctul meu de vedere, orice ajutor e binevenit, iar acest ajutor din partea PPT a insemnat foarte mult. Datorita acestei burse am reusit sa imi achizitionez materiale necesare studiului, pe care probabil nu mi le-as fi permis. Mulumesc oamenilor cu suflet bun, care au astfel de initiative! Diana"


"Ma numesc Stefana si sunt studenta in anul I la Medicina Generala. Din pacate, situatia mea financiara precara a devenit un stress in plus adaugat celui provocat de faptul ca voi avea foarte mult de invatat. De aceea, in momentul in care am aflat de aceasta bursa si ca am fost acceptata in program, am fost foarte incantata. Banii primiti vor fi bineveniti deoarece imi vor permite sa-mi cumpar atat materialele necesare pentru facultate, cat si mancare si haine. Asadar, sunt extrem de recunoscatoare si hotarata in dorinta mea de a termina cu bine aceasta facultate, in speranta ca voi putea schimba vieti, incepand cu a mea.

"Numele meu este Petru Iulian si sunt student in anul III la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, specializarea Informatica Economica, bursier al PPT incepand cu anul universitar 2015-2016. Va multumesc pentru acordarea acestei burse, pe care o voi folosi pentru achizitionarea materialelor scolare, participarea la diferite conferinte curriculare si extracurriculare, ce imi vor folosi la o mai buna dezvoltare a diferitelor abilitati si competente. De altfel, ii voi folosi pentru achizitionarea unor licente de soft-uri care nu sunt furnizate de catre facultate."   
38. Excursie in Bucovita pentru copiii de la Centrul de integrare prin terapie ocupationala "Lucie Lecomte" Botosani

Si micutii de la Centrul de integrare prin terapie ocupationala "Lucie Lecomte" Botosani au beneficiat de o excursie in Bucovina, au vizitat manastirile si la intoarcere s-au oprit si la un mall din Suceava, unde au luat masa la restaurant, asa cum si-au dorit. Ne bucuram ca le-am putut oferi aceste clipe si le multumim partenerilor nostri de la Asociatia Happy Botosani.    39. Haine si incaltaminte pentru copiii de la Complexul de servicii pentru copilul aflat in dificultate Botosani

Micutii locatari ai Complexului au primit hainute si incaltaminte de sezon, care le va fi utila pentru scoala. Multumim Asociatiei Happy Botosani pentru ajutor la impartirea darurilor!

 

 

       40. Jocuri educative pentru copiii de la Centrul Pinochio Botosani

La Centrul Pinochio sunt gazduiti copii care au fost scolarizati tarziu, avand lacune destul de mari in educatie. Jocurile educative ii vor ajuta sa invete intr-un mod placut si usor notiunile care le lipsesc. Multumim Asociatiei Happy pentru ajutor.


     41. Hainute de casa pentru copiii din Centrul Trusesti, Botosani

Cei aproape 70 de copilasi de la Trusesti au primit hainute pentru casa: pijamale, papuci de casa si lenjerie de corp. Multumim pentru sprijin Asociatiei Happy.


     42. Electrocasnice si produse speciale pentru Centrul Sf. Andrei Iasi

In Centrul Sf. Andrei din Iasi sunt gazduiti copii cu varste foarte mici si cu nevoi speciale: diferite disabilitati, intoleranta la gluten. Personalului ii era foarte greu sa asigure hrana speciala a micutilor, produsele fiind scumpe, iar prepararea lor necesitand electrocasnice de calitate, care sa reziste la folosirea repetata. Astfel, impreuna cu Asociatia Speranta Pentru Ingerasi le-am pus la dispozitie micile electrocasnice necesare si am achizitionat produse fara gluten.

     43. Hainute si dulciuri pentru copiii din Centrul de Zi Botosani

In Centrul de Zi din Botosani vin zilnic peste 60 de copii proveniti din familii fara posibilitati sau cu diverse probleme, din municipiul Botosani. Aici copiii cu varste intre 9 si 12 ani isi fac temele alaturi de educatori, invata, se joaca, primesc consiliere si au asigurata o masa calda. Aici este sansa lor la educatie si la dezvoltarea armonioasa. De doi ani desfasuram acolo proiectul ShoeBox, cu ocazia Craciunului. Anul acesta am decis ca Mosul sa le faca o surpriza si sa le aduca bucurie si intr-o luna fara sarbatori, iar copiii au fost incantati de neasteptatele daruri. Multumim mult pentru aceasta actiune lui Ovidiu, tanarul tatic care s-a atasat de la distanta de acesti micuti prin proiectul ShoeBox si care nu i-a uitat nici cand a pleacat peste mari si tari. :)


 

      44. Containere pentru donatii Botosani

    Incepand cu luna noiembrie 2015 locuitorii orasului Botosani au posibilitatea de a dona haine, incaltaminte si jucarii prin intermediul containerelor pentru donatii, instalate in oras de Asociatia Happy cu sprijinul nostru. Astfel, botosanenii care au lucruri pe care ar vrea sa le doneze pentru cei aflati in nevoie trebuie doar sa se deplaseze pana la cel mai apropiat container si sa introduca acolo pachetele. Este simplu si eficient si ii felicitam pentru initiativa pe cei de la Asociatia Happy pentru ca astfel de containere se mai afla in doar alte doua orase din Romania.


 
    45. Eveniment caritabil "Zilele Sperantei" noiembrie 2015

Asociatia Speranta Pentru Ingerasi Iasi a sustinut la inceputul lunii noiembrie un eveniment caritabil prin care si-au propus sa stranga fonduri pentru finantarea proiectelor proprii, ce vizeaza educatia si dezvoltarea armonipasa a copiilor din centrele de plasament din Iasi. Au organizat un cross si un spectacol de teatru, iar participantii nu au intarziat sa apara, depasind asteptarile organizatorilor si contribuind astfel la aducerea la cunostinta publicului a problemelor si lipsurilor cu care se confrunta copiii abandonati. Ne bucuram ca am putut sa-i sustinem si speram ca activitatea lor sa continue sa salveze destine.

     46. Fantana Centru Adaseni, Botosani

In centrul din Adaseni sunt gazduiti copii cu disabilitati. Una dintre problemele centrului era alimentarea cu apa, fantanile existente fiind insuficient de adanci pentru a asigura alimentarea centrului si pe timp de seceta. Impreuna cu Asociatia Happy Botosani am reusit sa facem o alta fantana, suficient de adanca astfel incat apa sa nu mai fie o problema in centru.       47. ShoeBox 2015

Pentru ca e perioada in care a darui e mai important decat oricand, si anul acesta am păstrat traditia: 36 de copii de la Centrul Sf. Marina Iasi au primit cadourile mult visate!

     48. Pijamale si papuci de casa pentru copiii de la Trusesti

Pentru ca e vreme de stat in casa, copilasii gazduiti in centrul de la Trusesti, judetul Botosani, au primit de Craciun, din partea noastra, pijamale si papuci de casa. Multumim Asociatiei Happy pentru ca au fost mesagerii Mosului. :)


 

    49. Frigidere stradale Botosani

In Botosani se vor instala, pentru inceput, doua frigidere stradale in care persoanele care au un surplus de alimente sau care doresc sa faca o fapta buna vor putea depozita diverse produse alimentare. Oamenii care vor avea nevoie de aceste alimente le vor putea lua din frigider. Dorim astfel sa combatem cersetoria, sa reducem risipa de alimente si sa incurajam spiritul caritabil. Multumim Asociatiei Happy pentru initiativa! 
    50. Aniversari in centre - 2016

Am reinceput aniversarile copiilor din centre! Primul sarbatorit de anul acesta este Ionica, beneficiar al centrului Ciresarii, Botosani. A implinit 18 ani, este un elev silitor si practica sport de performanta. Multumim Asociatiei Happy Botosani pentru organizarea surprizei! Orice copil merita o aniversare adevarata!


 
   51. Eveniment caritabil "Fulgi de speranta" ed. a -II -a decembrie 2015

In decembrie am sustinut evenimentul caritabil de strangere de fonduri organizat de Asociatia Speranta Pentru Ingerasi Iasi. Aflat la a doua editie, evenimentul s-a bucurat de un mare succes, reusind sa atraga in tabara sustinatorilor nume cunoscute. Astfel, Liviu Teodorescu a fost vedeta spectacolului, din care nu au lipsit dansul, baletul si buna dispozitie, Toti copiii din centrele de plasament iesene au primit cadourile mult asteptate din partea Mosului si s-au bucurat de o zi cu adevarat de sarbatoare.
 

 

   
      52. Excursie Borsec

Copiii de la Centrul de Servicii Comunitare Bucium au avut parte de o excursie ca in familie la Borsec. S-au bucurat de momente magice, de zapada si...de copilarie.

    53. Hainute pentru copiii din Vorniceni, Braesti, Chicareni si Unteni

La Vorniceni, Braesti, Chiscareni si Unteni, in judetul Botosani, copiii proveniti din familii necajite, au primit hainute si incaltaminte de iarna, un ajutor binevenit pentru familiile lor, aflate inconditii precare de trai. Ne dorim ca acesti copii sa creasca in continuare in familii, in conditii decente si sa nu abandoneze scoala din simplul motiv ca nu au ghete de iarna...


     
     54. Hainute pentru copiii din Sannicolau Roman, Bihor

Si copiii din familiile nevoiase ale localitatii Sannicolau Roman, judetul Bihor, au primit din partea noastra, prin intermediul Asociatiei Zambet si Speranta Pentru Viitor, hainute si incaltaminte pentru iarna.   
 55. Bai renovate la Complexul de Servicii Comunitare Bucium, Iasi

In Modulul Familial Vila 2 din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Bucium Iasi sunt gazduiti copiii pe care ii numim, generic, Excelentii. Sunt acei copii geniali, proveniti din familii fara posibilitati sau disfunctionale sau chair din centre de plasament, copii cu rezultate scolare remarcabile si cu un viitor luminos, posibil datorita faptului ca sunt gazduiti in acest complex. Cladirea, insa, nu le asigura cele mai bune conditii, marea problema fiind baile care de mult timp nu mai trecusera printr-o renovare. Pozele "inainte si dupa" vorbesc de la sine:   
56. Excursie de studiu la Iasi

Tinerii din centrele de plasament din Botosani au fost intr-o vizita de studiu la facultatile din Iasi. Au fost intampinati de decani si profesori, au vizitat laboratoare si au avut ocazia sa puna intrebari. Desigur, au vizitat si alte obiective ale Iasiului, precum Copoul si Gradina Botanica. A fost prima lor excursie in Iasi si, pe langa distractia de care au avut parte, speram sa fi fost si o iesire utila pentru ei, care sa-i motiveze sa invete mai bine si sa mearga mai departe la facultate. Pentru tinerii din centre, dupa terminarea liceului urmeaza o perioada foarte grea de integrare in societate, iar urmarea unei facultati ar putea fi pentru multi calea catre o viata mai buna. Multumim Asociatiei Happy Botosani pentru organizare!

   57. Hainute pentru peste 150 de copii din judeţul Teleorman, Gradinita sat Poiana/Comuna Ciuperceni, Comuna   Seaca

Prin intermediul Asociatiei Community Aid, am reusit sa trimitem hainute copiilor de la scolile si gradinitele din Ciuperceni, Seaca si Poiana, judetul Teleorman. Copiii provin din familii fara posibilitati, iar situatia lor ne-a fost adusa la cunostinta de directorii de scoli. De multe ori, mai ales iarna, copiii nu vin la scoala pur si simplu pentru ca nu au imbracaminte si incaltaminte adecvata. Noi credem ca orice copil trebuie sa aiba nu doar dreptul, dar si accesul la educatie, iar acest lucru porneste de la nevoile de baza. Ne bucuram ca am reusit sa-i ajutam si speram ca actiunea noastra sa faca macar o mica diferenta in viata lor.

 
     58. Aniversari in centre 2016

Florentina- 8 ani, Bianca-10 ani si din nou Florentina-12 ani- 3 fetițe minunate care si-au sărbătorit astăzi zilele de naștere!

La mulți ani, copii frumoși! Ne bucurăm că v-am făcut sa zâmbiți in această zi!
   59. Haine si incaltaminte pentru Vasile - februarie 2016

Vasile - un tânăr care in urmă cu 3 luni de zile a părăsit centrul de plasament din Trusesti - a primit din noastra articole vestimentare!
     
60. Atelier de gatit - februarie 2016

Gătim împreună cu copii din centrele de plasament pentru oamenii strazii!

In acest week-end Asociatia Happy și Fundația Prieteni Pentru Tine au organizat un atelier de gătit la care au participat un grup de copii din 2 centre de plasament
Copii au învățat sa pregătească singuri 2 feluri de mâncare pe care mai apoi le-au împărțit oamenilor străzii cazați in fostul centru Elena Doamna!
Primul fel de mancare a fost supa de pui - o parte din copii au mers singuri la piață și au făcut cumparaturi iar restul au pregătit bucătăria
Surprizator a fost faptul ca multi copii au rămas uimiți de faptul ca lăcrimează in momentul in care curăță, toacă ceapa!!!
Au învățat cum sa taie morcovii, pastarnacul, țelina, cum să pregătească pulpele pentru supă și cum să o puna la fiert - lucruri banale pentru noi, total necunoscute pentru ei!
La felul 2 copii au pregătit piure de cartofi cu ficăței in sos si salata de varză. Fetele au tocat toată varza , baietii au curățat cartofii, ceapa , au spalat ficatul si l-au pus la foc!

După aproximativ 2 ore masa a fost gata!!!!
Am mâncat toți pentru prima dată in farfurii care nu sunt din tablă și apoi porțile rămase au fost puse in caserole si duse oamenilor flamanzi ai străzii!

31 de porții de supă și 15 portii de piure cu ficatei in sos si salata și 10 pâini au fost duse si împărțite de copii oamenilor străzii cazați temporar la fostul centru Elena Doamna Botoșani!

Copii au dăruit din suflet toată mâncarea gătită de ei și au ramas profund impresionati de conditiile de viață a acestor oameni - oameni ai străzii, oameni flamanzi care le-au mulțumit cu lacrimi in ochi pentru acea porție de mâncare.

Copii, ati fost extraordinari!


    61. Copiii de azi, viitorul de maine! - proiect in parteneriat cu Asociatia Happy Botosani - februarie 2016

150 de copii din familiile cu nevoi din satele Ionaseni, Smardan si Vorniceni, judetul Botoșani au primit ghiozdane, caiete si penare complet echipate. Am întâlnit o mamă care își creste singura cei 9 copii, un tată care își creste fără nici un alt sprijin cele 2 fete si 2 băieți, o bunica care îngrijește 6 nepoți - sunt familii greu încercate de soartă care au nevoie de un sprijin! 
 
     

62. Vizita la Inspectoratul de Jandarmi si atelier de gatit - martie 2016

Am petrecut o zi grozavă alături de 30 de copii- o parte din ei din centrele de plasament Prietenia și Cireșarii precum și copii proveniți din familiile nevoiase din satul Smardan, judetul Botoșani!

15 copii din satul Smardan au venit la Botoșani însoțiți de dl. invatator Luca Lucian pentru a vizita Inspectoratul Judetean de Jandarmi cu ocazia Zilei Porților Deschise ! Am vizitat împreună cu copii instituția si am incercat toate echipamentele. Cei mici au fost extrem de încântați in mod special băiețeii
Intre timp la centrul Prietenia alti 15 copii (o parte din ei de la centrul Ciresarii veniți special pentru această acțiune) participau împreună cu echipa nr. 2 a Asociației Happy la un atelier de gătit - scopul final fiind pregătirea a 40 de porții de mâncare pentru invitații noștri speciali - copilașii din Smardan. Ne-am mobilizat, am făcut echipe și am gătit : felul I - supă si felul II - piure, cremvursti și salata de primăvară (salata, spanac, ceapă verde, ridichi, roșii). In timp ce noi găteam de zor, cu drag si multa veselie la Centrul Prietenia, copilașii din Smardan si-au incheiat vizita la Jandarmerie și au plecat in parc la locul de joacă - pentru prima data in viața aceștia au văzut cum arată un spatiu de joacă. S-au simțit extraordinar, liberi, s-au jucat și pentru cateva ore au uitat de toate greutățile de acasă și au fost cei mai fericiți copii...iar vata de zahăr a fost cireașa de pe tort. Și cum după atâtea vizite și joacă i-a răzbit foamea la centrul Prietenia au fost așteptați cu masa pregătită tot de către copii A fost o zi superbă plină de activități frumoase și am incheiat-o toți împreună la masă! Multumim Asociatiei Happy!  

 
     63. Aniversari in centre - 2016

Luna aceasta am sarbatorit zilele de naștere ale copiilor din complexul de apartamente Cireșarii in parc, împreună cu alti copii prezenți la joacă!

Sub pretextul că trebuie să ne ajute să aducem in apartamente câteva pachete am reușit să mobilizăm toți cei 17 copii și au venit in parculetul de joacă din fata blocului. Acolo ii astepta un tort, suc, palete de tenis de masă, rachete de badminton, dar si un joculeț pentru cei mai mici. Copiii au fost surprinși intr-un mod foarte plăcut. Ne-am distrat, am mancat tort și am împărțit si cu ceilalți copii prezenți in parc!  Multumim Asociatiei Happy!

A fost o zi de naștere frumoasa!
   
     
 64. Excursie in Maramures - aprilie 2016

Copiii care cresc in centrele de plasament au dreptul la o viață normală fără discriminare!

Dar adevărul e ca de cele mai multe ori acești copii sunt puși in situații dificile, poate uneori stânjenitoare, din cauza faptului că nu au o familie care sa-i sprijine !

Un astfel de moment a fost si săptămana trecută când profesorii impreuna cu elevii clasei a-X-a a Liceului de Cooperație Botosani au organizat o excursie de cateva zile in Maramureș in cadrul programului "Saptamana altfel". Cu toate ca si-ar fi dorit sa fie alături de colegii lor, câțiva dintre copiii care locuiesc la centrul de plasament și învață in cadrul liceului nu au avut posibilitatea sa achite costurile unei astfel de excursii

 
Din fericire, cu sprijinul nostru si al Asociatiei Happy Botosani, de aceasta data copilașii nu au rămas resemnați acasă, ci au mers in excursie alaturi de colegii lor. Ne pare bine ca am reusit sa le facem aceasta bucurie!
       65. Vizita la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi - aprilie 2016

Educatia poate schimba vieti, iar copiii stiu acest lucru, drept urmare acestia sunt motivati sa promoveze examenul de bacalaureat pentru a se putea inscrie la facultate. Este si cazul copiilor din anii terminali de liceu care locuiesc momentan in centrele de plasament!

Saptamana aceasta Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si-a deschis portile pentru viitorii studenti, actuali liceeni. Alaturi de Asociatia Happy Botosani, am avut posibilitatea sa ducem un grup de copii din doua centre de plasament din judetul Botosani la evenimentul " Zilele porților deschise ".

La ora 7 dimineata copiii au urcat in microbuz cu destinația Iasi - Copou - Universitatea Al. Ioan Cuza. Au avut o zi foarte incarcata - au facut turul facultatilor, au vizitat Muzeul Universitatii, au participat la demonstratii amuzante in laboratorul de chimie, au luat parte la un workshop, intitulat "Cum sa-ti alegi facultatea care ti se potriveste" si in final s-au relaxat la masa.

A fost mai mult decat o zi frumoasa, a fost o experiență educativa pentru copii, iar profesorii de la Universitate au rămas incantati de intrebarile pe care le puneau copiii!

Bravo copii! Urmatorul pas - bacalaureatul si inscrierea la facultate!


 


      66. Vanatoarea de oua! - aprilie 2016

Sambata, 23.04.2016, angajatii Preturi Pentru Tine, impreuna cu voluntarii Asociatiei Touched Romania, au adus multe zambete pe chipurile a 65 de copii, beneficiar ai centrului maternal Casa Agar si ai Centrului de primire in regim de urgenta Sector 4. 

Evenimentul, organizat in Parcul Herastrau, Gradina Japoneza, s-a intitulat "Vanatoarea de oua" si a reunit o serie de activitati sportive, artistice si educative dedicate micutilor participanti: desen si decupaj, pictura faciala, modelare de baloane, fotbal, Povestea Pastelui, cantece si voie buna. Nu a lipsit indelung asteptatul concurs de gasire a oulelor colorate, ascunse de voluntari in diverse locuri din gradina, la finalul caruia toti copiii au fost premiati de catre angajatii PPT.

Ziua s-a incheiat cu un picnic si cu promisiunea repetarii unor astfel de evenimente minunate.

http://www.kudika.ro/articol/special/44717/ppt-preturi-pentru-tine-impreuna-cu-voluntarii-asociatiei-touched-romania-au-adus-multe-zambete-pe-chipurile-a-65-de-copii.html

http://www.comunicatedeafaceri.ro/csr/angajaii-ppt-au-adus-zambete-pe-chipurile-copiilor 
 


67. Rechizite pentru copiii din Unteni, judetul Botosani - aprilie 2016

Cu ajutorul Asociatiei Happy Botosani am reusit să oferim ghiozdane si rechizite copiilor care au mare nevoie de ele! Copiii din Unteni au fost foarte bucuroși pentru ca si-au putut alege singuri modelul preferat de ghiozdan! :)


  
   

 68. Iepurasul la Gruiu! - 2016

Satul Gruiu se afla la doar 40 de km de Bucuresti. Cu toate astea, sponsorii si ONG-urile nu prea ajung in acest loc uitat de lume. Satenii de aici se ocupa cu agricultura, iar veniturile sunt mici. Doamna educatoare ne povesteste cat de greu ii este sa convinga parintii sa-i lase pe copii la gradinita.

 

Iepurasul incarcat de cadouri nu uita pe nimeni si a ajuns si la acesti micuti, care il asteptau cuminti si nerabdatori totodata. Impreuna cu Asociatia Community Aid, am reusit sa le facem o mica bucurie inainte de Paste, copiii primind hainute, jucarii si dulciuri. Incantarea din ochii lor este cadoul nostru de la Iepuras. :)
     69. Loc de joaca la Centrul de Plasament "Sf. Andrei" Iasi

Ne-am adus contributia la renovarea locului de joaca de la Centrul de Plasament "Sf. Andrei" Iasi. Locul era initial un adevarat pericol pentru copii, fiind acoperit de ciment si neamenajat corespunzator, motiv pentru care copiii nu se puteau juca acolo. Asociatia Speranta Pentru Ingerasi Iasi a considerat ca merita renovat si valorificat spatiul respectiv pentru ca micutii din centru sa se poata juca si afara, in siguranta. Astfel, cu sprijinul BCR si al autoritatilor locale, am reusit sa amenajam un loc de joaca pe deplin sigur si complet amenajat. Curtea centrului a prins viață și culoare și a început deja să aducă multe zâmbete pe fețele copiilor cu nevoi speciale.


   70. Haine noi, de Paste!

Copiii de la Complexul de apartamente Ciresarii Botosani au primit de Paște îmbrăcăminte și încălțăminte nouă. Copiii aveau nevoie de papuci de casa, trening, pijamale, șosete, lenjerie intimă, lucruri care le lipseau.


  
     71. Aniversari centre - mai 2016

Continuam seria aniversarilor pentru copiii din centre. Orice copil are dreptul sa fie aniversat!

   
72. Concurs Taekwondo - mai 2016

Sportul disciplineaza, educa, motiveaza si te face mai puternic. Noi credem in capacitatile extraordinare ale copiilor din centre de a practica sporturi de performanta, iar rezultatele se vad. Doi dintre baietii pe care i-am sustinut sa participe la turneul de juniori de taekwondo au reusit sa se claseze pe locul III, o performanta foarte buna dat fiind ca este prima lor participare! Ii felicitam si vom continua sa ii sustinem.
   
73. Haine pentru Centrul de Plasament "Prietenia" Botosani - mai 2015

In apropierea Pastelui, fetele de la "Prietenia" au primit din partea noastra haine si incaltaminte noi, de sezon. Copiii sunt foarte bucuroși de fiecare dată când primesc astfel de lucruri - este suficient să spunem că, în comparație cu un copil care trăiește intr-o familie, pentru ei lucrări banale, cum ar fi o pereche de teniși noi pentru sport, o pereche de balerini de care au nevoie pentru costumul de școală, o rochiță nouă, o pereche de blugi pentru zilele răcoroase, o geacă, tricouri de vară, o periuța de dinți nouă, un săpun, un șampon chiar sunt lucruri pe care nu au de la cine să le primească și pe care nici nu și le permit! Așa că aceste mici surprize ne sunt răsplătite de fiecare dată cu îmbrățișări și zâmbete sincere!


     
74. Mentorat 1:1 2016

In proiectul de Mentorat 1:1, desfasurat in parteneriat cu Asociatia Maia in centrele de plasament din sectorul 1, avem anul acesta voluntari minunati, mentori devotati si copii mai fericiti. :)

Avem dovezi emotionante privind rezultatele relatiei de mentorat, intalniri periodice ale mentorilor si participari la diverse evenimente.

Mai multe despre proiect puteti citi aici: http://www.asociatia-maia.ro/mentorat-11-program-de-coaching-si-mentorat-pentru-tinerii-institutionalizati/

    
75. Inaugurare centru social Asociatia Happy Botosani - 1 iunie 2016

1 iunie 2016 - Asociația H.A.P.P.Y in parteneriat cu Fundația Prieteni Pentru Tine și Fundatia Pfötchenhoffnung e.V Germania inaugurează primul Centru social privat pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independenta !


Beneficiarii centrului vor fi copii proveniți din familiile cu nevoi, copii instituționalizați, tinerii ieșiți din sistemul de protecție socială, familiile cu risc de abandon.

Copiii și tinerii vor beneficia de consiliere psihologică, consiliere și orientare școlară și profesională, consiliere pentru menținerea stării de sănătate - facilitarea accesului la servicii medicale, meditații pentru diverse materii, educatie juridica, activități educaționale, extrașcolare și de petrecere a timpului liber, ateliere ocupaționale, sărbătorirea zilelor de naștere. 

 
     

 

 

76. Eveniment caritibil "Bike Event" Iasi, 29.05.2016

“BikeEvent” este un eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru copiii aflați în sistemul de protecție al statului.

Nu contează CUM pedalezi, dacă ești amator sau profesionist, dacă ești rapid sau mai încet, nu contează vârsta, ci contează DE CE biciclești!

Pedalează pentru o copilărie lipsită de nori, pentru o copilărie normală,pentru un zâmbet perfect de bebeluș fericit, pentru cineva pe care îl porți în suflet sau pentru cineva care te motivează în fiecare zi! Pedalează pentru cei din centrele de plasament, fii ambasadorul lor.

Chiar dacă nu pedalezi poți dona și tu pentru o tabără de neuitat în care copiii din centrele de plasament vor primi amintiri de neuitat.

 

     77. Gala caritabila "Femeia care se ridica" - editia 2016

 

In luna iunie am sustinut evenimentul caritabil organizat de Asociatia Touched Romania, Gala "Femeia care se ridica". Evenimentul celebreaza evoluția unor femei, de la statutul de victime ale abuzurilor și violenței, la un statut independent de femei puternice, învingătoare care, cu ajutorul Asociatiei Touched, au șansa unui viitor mai bun. 

Sub dictonul „Oamenii uneori îți doboară visele, tu ai curajul să le ridici”, Gala "Femeia care se ridică" este un eveniment anual de strângere de fonduri în beneficiul femeilor și copiilor - victime ale violenței domestice, pe care Centrul Touched România le găzduiește.

Aflat la a doua ediție, evenimentul caritabil a fost gândit ca o acțiune menită să le dea acestor victime, dar și celorlalte femei aflate în situații de dificultate, o fărâmă de speranță și curaj pentru a-și lua viața în propriile mâini.

Programul cuprinde o defilare de modă în ii tradiționale, cât și ținute de designer prezentate de femeile și copiii Touched România, momente artistice ale dansatorilor și cântăreților care susțin cauza pentru care luptă asociația, dar și o licitație cu obiecte de colecție. Fondurile strânse vor merge către susținerea femeilor găzduite la centrul de specialitate.  78. Haine pentru 300 de copii nevoiasi din judetele Ilfov si Teleorman

Sambata si duminica 25 si 26 Iunie 2016, copiii Gradinitei Lipia, comuna Gruiu, sat Lipia, judetul Ilfov, Scoala gimnaziala Seaca, Scoala gimnaziala Ciuperceni, Gradinita nr. 2 Poiana, judetul Teleorman  au primit pachete  in cadrul proiectului "Imbraca un copil - Cu rabdare spre schimbare".


 

 

   

79. Echipa Prieteni Pentru Tine inoata pentru Touched Romania la Swimathon 2016!

Echipa "Prieteni Pentru Tine" a sustinut Asociatia Touched Romania la Swimathon 2016! Inotatorii nostri au luptat pentru proiectul Asociatiei Touched: Centrul Maternal Casa Agar, care reprezintă speranța într-o reintegrare socială completă a mamelor și a copiilor acestora aflați în situații dificile.

Cu 10 ani în urmă, peste 5.000 de copii erau abandonaţi la naştere. Practic, la fiecare două ore un bebeluş era abandonat de mamă. Astăzi, numărul copiilor abandonaţi s-a redus la cca 1.500/an, dar problemele mamelor şi ale copiilor au rămas aceleaşi: sărăcia, lipsa de educaţie și a locurilor de muncă, violenţa domestică sau traficul de persoane. Touched România vine în sprijinul nevoilor mamelor şi copiilor în dificultate, oferind servicii sociale specializate în cadrul Casai Agar, dar și prin celelalte proiecte: întreprinderea socială Touched Collection, Apartamentul de tranziţie, programul “Grădiniţa pentru toţi copiii”, Grupul de suport al mamelor, sau programul comunitar “Dar din Dar”.

Echipa de profesioniști multidisciplinară de la Touched România oferă servicii sociale holistice și un program personalizat de reintegrare socio-profesională care include: servicii sociale rezidenţiale, consiliere și sprijin emotional, educație medico-sanitară, socială și de creștere a copilului, orientare școlară și profesională, cursuri vocaționale și de pregătire în vederea obținerii unei slujbe, programe de reintegrare și sprijin la ieşirea din centru, terapie ocupaţională, protecție și asistență în cunoașterea și exercitarea drepturilor, dezvoltarea aptitudinilor de viață independentă, terapie prin artă și creație, școală parentală.
   80. "Deschidem portile copilariei!" - Editia a-III-a

In iunie am sustinut cea de-a treia editie a saptamanii de evenimente intitulata "Deschidem portile copilariei!", organizata anual in luna copilariei de catre Asociatia Speranta Pentru Ingerasi Iasi pentru copiii din centrele de plasament. A fost o săptămână plină de voie bună, cu petrecere, activități și concursuri sportive, expoziții, serbări, ieșire la pizza, voluntari minunați și, binențeles, copii fericiți!
   81. Excursie Campulung Moldovenesc iulie 2016

Suntem foarte bucurosi ca in aceasta saptamana am reușit sa oferim unui numar de 10 copii institutionalizați o excursie minunata de 2 zile la Pensiunea "La poalele Raraului" situată în Campulung Moldovenesc, judetul Suceava.

Transportul a fost asigurat de catre DGASPC Botosani, hrana (preparatele pentru grătar, fructe, suc etc.) am asigurat-o noi, iar cazarea a fost oferita de catre Pensiunea "La poalele Raraului".

Copilasii s-au simtit extraordinar de bine, au vizitat imprejurimile, au facut gratar si s-au relaxat ! Au plecat cu parere de rau, dar si cu o noua invitatie la o urmatoare vizita.
    82. Rechizite pentru centrele de plasament Peris, Voluntari, Robin Hood, Adapostul de zi si de noapte sector 4, centrul de zi Ana si copiii

In apropierea noului an scolar, copiii gazduiti in centrele de plasament Peris, Voluntari, Robin Hood, Adapostul de zi si de noapte sector 4, centrul de zi Ana si copiii au primit din partea noastra rechizitele necesare oricarui elev: ghiozdane, penare si caiete. Multumim Asociatiei Community Aid pentru colaborarea in aceasta actiune, iar copiilor le uram mult succes la scoala si note cat mai bune! 
     83. Centrul de Zi Sannicolau Roman, Bihor 

S-au inceput lucrarile la constructia Centrului de Zi din comuna Sannicolau Roman, judetul Bihor, proiect in cadrul caruia ne-am adus si noi contributia. Centrul va veni in intampinarea nevoilor copiilor proveniti din familii marginalizate si defavorizate social.


      84. Excursie Durau

In luna august fetele din cadrul centrului de plasament Prietenia Botoșani au fost intr-o minunata excursie de 3 zile la cort in stațiunea Durau.

A fost o experiență nouă, pentru prima dată au dormit in corturi, afară în natura, lucru care le-a încântat mult. Multumim Asociatiei Happy Botosani pentru toata organizarea!
   85. Excursie Rarau - august 2016


Copilașii care locuiesc in complexele de apartamente din Dorohoi, judetul Botosani, au avut parte de o excursie minunata, asa, ca de sfârșit de vară pe muntele Rarau.

Zâmbete, relaxare și multa voie buna !

Excursie organizata in colaborare cu Asociatia Happy Botosani!   86. Activitati de vara pentru copiii din centrele de plasament - Iasi 2016

Si anul acesta am sustinut financiar Asociatia Speranta Pentru Ingerasi Iasi pentru ca voluntarii lor sa poata desfasura diverse activitati socio-educative, dedicate copiilor din centrele de plasament din Iasi, pe perioada vacantei de vara. Astfel, au fost organizate excursii, drumetii, o tabara, iesiri la iarba verde si suplinire nevoi alimente. Ne bucuram ca le-am putut umple timpul util si frumos copiilor!    87. Sarbatoritii lunii octombrie 2016!

Împreună cu Asociatia Happy Botosani sărbătorim zilele de nastere ale copiilor institutionalizati! La mulți ani frumoși, dragi copii!  Meniul a fost la alegerea copiilor: dulciuri, un tort surpriză cu mult ananas, artificii, muzica, zâmbete și multa voie buna - o zi reușită! 

 

Povesti de succes

Cu totii stim sau macar ne inchipuim ca viata intr-un centru de plasament e grea, insa poate nu ne imaginam cat de grea este viata dupa iesirea din centru.
Acesti tineri sunt formati acolo, caracterul, personalitatea, amintirile si obisnuintele lor, toate poarta amprenta vietii de la centru. Multi ar vrea sa uite, sa se desprinda total de ceea ce au trait acolo, chiar daca e un loc unde au legat si prietenii, un loc care, mult timp, a fost singura lor casa, singura lor familie.

Daca le asculti povestile, iti dai seama ca viata lor a insemnat un sir de necazuri si lipsuri, de nedreptati si dezamagiri. La douazeci de ani ei nu mai indraznesc sa viseze, nu isi fac planuri de viitor si nu mai au incredere decat in ei, dupa cum marturisesc. Faptul ca s-au angajat reprezinta pentru ei un succes major. Nu stiu sa-si fixeze alte obiective, ei stiu doar sa traiasca clipa, ca in fugile lor din centru, cand nu stiau ce le rezerva ziua de maine, unde vor dormi sau daca vor avea ce manca.
Stiu ca trebuie sa aiba o locuinta, sa-si intemeieze o familie, insa nu au interiorizate lucrurile acestea, care noua ni se par firesti. Nu le vine a crede ca mai pot fi posibile pentru ei, care nu le-au cunoscut niciodata. Stiu sa munceasca in schimb, cu asta s-au obisnuit de mici, cand isi cumparau cate ceva mai bun de mancare sau de imbracat din banutii castigati.
Unii abia stiu sa scrie si sa citeasca, desi au liceul absolvit, iar cel mai greu e sa se exprime liber. Nu stiu sa se deschida, sa se faca intelesi si e atat de greu sa ajuti pe cineva cu care nu reusesti sa comunici, sa stabilesti o conexiune.
Insa toate astea nu ne-au descurajat si, desi au fost multi pe care nu am reusit sa-i integram, suntem mandri de cei care au reusit si pe care ii prezentam acum ca exemple de succes.
Intrebari:
 1. La ce varsta ai intrat in centru?
 2. Cum era viata acolo?
 3. Care au fost cele mai grele momente pe care le-ai trait? 
 4. Cum le-ai depasit?
 5. Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le ai?
 6. Cum ai plecat din centru?
 7. Mai tii legatura cu cei de acolo?
 8. Cum a fost intrarea in munca? Cum te-ai adaptat? Cum te-au primit ceilalti?
 9. Ce le-ai spune celor care se afla acum in centre si doresc si ei un loc de munca?
 10. Ai vrea sa fii un model, un frate mai mare pentru alti tineri care, ca si voi, ar veni dintr-un centru? L-ai ajuta sa se integreze? Cum?
 11. Ai fi dispus sa mai mergi inr-un centru si sa vorbesti cu copiii de acolo sau sa ii inveti ceva?
 12. Care crezi ca e cea mai mare realizare a ta, de care esti mandru? Dar cel mai mare regret?
 13. Ce doresti sa faci in viitor? Care sunt planurile tale?
Nota: Din motive care tin de protejarea intimitatii tinerilor despre care scriem mai jos, am decis pastrarea anonimatului pentru ei, utilizand initiale fictive.
Povestea nr. 1
F. vorbeste deschis despre viata lui, chiar daca ceea ce ne marturiseste este o poveste cu multe episoade triste si momente grele. Inca de mic a avut de infruntat probleme mult peste capacitatea varstei lui: tatal, alcoolic, s-a sinucis, iar mama s-a recasatorit cu un barbat din alt judet. Avea 11 ani cand a ramas singur cu fratii lui mai mici de 2, 3 si 7 ani (opt de toti) si au ajuns mai intai la un centru din judetul lor. Un frate si o sora (mai mici) au fost adoptati, iar familiile adoptive nu au vrut ca ei sa stie vreodata de fratii lor. O sora a fost crescuta de bunici, un frate a fost luat de altcineva. Apoi a fost mutat, impreuna cu inca doi frati, la un centrul din judetul unde era casatorita mama lor, pentru a fi mai aproape de ea. Insa si mama s-a imbolnavit grav si asa si-a pierdut, treptat, familia.
Intrarea in centru, la 13 ani, a venit ca un soc pentru el, care cunoscuse ceva si din viata in familie. S-a adaptat foarte greu si nimeni nu l-a ajutat, dimpotriva, a fost descurajat de personalul de acolo sa mearga la liceu, spunandu-i-se ca nu e capabil si ca e mai bine sa mearga la munca. Crede ca vroiau sa scape de ei, fiind multi in centru. Ii pare rau ca nu a facut liceul, pentru ca astazi si-ar dori mai mult in viata profesionala. Realizeaza ca in centru a fost izolat de lume si de realitate, lipsindu-i sprijinul si orientarea.
Cand s-a angajat, s-a adaptat usor si in doua saptamani a fost promovat. Se trezea dimineata la 4 si invata, apoi mergea la munca si seara iarasi invata, fiindu-i rusine sa-i dezamageasca pe cei care l-au ajutat sa evolueze profesional, pe un post de sofer, cu toate categoriile de permise luate. A avut ambitie si determinare si i-ar placea sa continue ascensiunea, dar stie ca trebuie sa munceasca mult petru asta.
Despre integrarea in munca a tinerilor proveniti din centre de plasament considera ca e dificila si ca depinde mult de ceea ce au trait ei in centru, de cum au fost obisnuiti, dar mai ales de modul in care ceilalti (colegii, sefii) isi dau interesul sa ii ajute sa se integreze si sa nu-i marginalizeze.
Ar fi dispus sa-i ajute pe altii, pentru ca le intelege dificultatile. Pentru el, ar vrea sa invete mai bine calculatorul, partea de Excel, considerand ca i-ar fi util.
In plan personal, a trecut printr-o perioada mai grea, insa e optimist si spune ca a trecut el prin situatii mai dificile si ca totusi "e din ce in ce mai bine". Sta cu chirie si si-ar dori o casa si o familie, dar ii este greu sa realizeze asta acum.

Povestea nr. 2

L. e un baiat micut si plapand, dar muncitor si ambitios. Si el provine dintr-un centru de plasament si lucreaza de 4 ani.
A intrat in centru la 11 ani, iar referitor la viata de acolo, ne marturiseste ca se simtea singur, ca se bateau des si ca nimeni nu intervenea. Colegii cei mai apropiati ii sunt si astazi prieteni.
La scoala a facut croitorie si stie sa-si croiasca haine, dar altceva nu prea a invatat. Dupa scoala, isi cauta de munca si a inceput sa lucreze de la 12 ani, in constructii, la gradini si pe la stani. A fugit si el de multe ori de la Centru, sperand sa nu se mai intoarca. Manca o data pe zi, obicei pe care inca il are, desi isi permite trei mese bune pe zi.
Spune ca s-a adaptat repede la locul de munca, in special datorita colegilor de la centru care erau deja angajati. A avansat destul de repede, chiar daca evolutia lui a presupus si cresterea responsabilitatilor. E mandru de parcursul lui si are planuri si pentru viitor, vrea sa faca scoala de soferi si, poate, sa ajunga sofer profesionist. Apoi vrea sa invete si sa se pregateasca pentru a lucra in domeniul logisticii. Pe plan personal nu se grabeste, dar i-ar placea sa aiba un loc al lui si o familie, chiar daca nu stie prea bine ce inseamna asta.
Ar vrea sa ii ajute si pe alti baieti sa se integreze in munca si sfatul lui pentru cei care se angajeaza, venind din centre, este sa se tina de treaba si sa fie respectuosi.

Povestea nr. 3

S. lucreaza de trei ani. S-a angajat impreuna cu fratele sau, iesind amandoi dintr-un alt centru de plasament. A stat in centru de cand se stie, insa nu se plange de viata de acolo, desi recunoaste ca a mancat ceva bataie. L-a ajutat mult faptul ca il avea alaturi pe fratele sau.
A fost mutat de la un centru la altul, insa a continuat scoala, lucrand de la 18 ani, la o firma din localitatea natala.
La munca a inceput de jos si a crescut si el, ajungand pe o pozitie mai avansata, dar si mai solicitanta. E multumit de ceea ce face si nu-si propune alte obiective deocamdata, insa spune ca e chibzuit cu banii si stie cum sa-i gestioneze.
Ar incerca sa-i indrume si pe altii care, ca si el, ies din centre si cauta sa se angajeze, insa mentioneaza ca si ei trebuie sa primeasca ajutorul si sa-si dea interesul.
Povestea nr. 4

Povestea lui A. are un inceput trist, el fiind abandonat inca din maternitate si adus la centru. Cand il intrebi cum era viata acolo, se intristeaza si cuvintele curg cu greutate. Nu vrea sa vorbeasca despre perioada aceea, ar vrea sa uite tot... Ceea ce ne poate confirma, la fel ca aproape toti baietii veniti din centre, este ca a rabdat destule si ca a muncit inca din adolescenta.
Fugea des din centru si a inceput sa lucreze de la 16 ani, in constructii sau la ingrijirea animalelor. Daca nu l-ar fi prins politia, nu s-ar mai fi intors acolo nici daca nu ar mai fi gasit de lucru. A luat si multe "tepe", cum le numeste, muncind din greu cate o saptamana, fara sa mai primeasca apoi banii.
A terminat totusi liceul, la specializarea mecanica auto, unde insa nu repara masini, ci facea diverse obiecte pentru liceu. Profesorii nu se ocupau prea mult de el, stiind ca e de la Centru, iar acolo a fost asistat la teme doar in clasele primare.
Daca il intrebi de amintiri frumoase din perioada aceea, nu stie ce sa spuna. Ar mai fi cate o instructoare mai implicata, insa si acestea se schimbau des. Si un grup de colegi cu care, de altfel, lucreaza si in prezent.
Cand s-a angajat, fiind singurul baiat venit de la un centru de plasament, i-a fost putin mai greu la inceput, insa nu a renuntat si, treptat, a castigat respectul colegilor si increderea superiorilor, care l-au promovat, apreciind caracterul si efortul lui. Acum este sef la sectiunea unde lucreaza si vorbeste serios despre responsabilitate si sarcini de serviciu.
Vrea sa stranga bani si sa-si ia macar o garsoniera, sa fie om la casa lui si apoi, cine stie, o sotie, un copil, o masina...

Acest site foloseste cookie-uri pentru a urmari comportamentul si pentru a imbunatati experiența dumneavoastra pe site. Puteti sterge oricand cookie-urile salvate accesand setarile avansate ale browser-ului.
Politica de confidentialitate